14 Ekim 2011 Cuma

Uçan Telekulaklar!..

Devletler arası istihbarat faaliyetlerinde kullanılan tekniklere, teknolojik gelişmelere paralel olarak her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. 


Soğuk savaş döneminde, Amerikan havacılık şirketi Lockheed (şimdi Lockheed-Martin oldu) tarafından geliştirilen ve "Dragon Lady" adı ile bilinen Amerikalıların o ünlü U-2 casus uçağı ile başlayan ve yine o ünlü "SR-71 Blackbird" uçağı ile devam eden istihbarat havacılığı, şimdilerde insansız (unmanned) hava araçları ile daha da bir ivme kazanmış durumda. 


Bunun en son örneği, Amerikan Northrop Grumman şirketi tarafından geliştirilen "RQ-4A Global Hawk" insansız hava aracı idi. Global Hawk, bu defa Almanlar tarafından revize edilip geliştirilerek Almanya'nın hizmetine konulmuş durumda... 


Konuya dair Türk medyasında yer alan haber ise şöyle:



Süper casus uçak! 


Amerikan Global Hawk casus uçağı Alman makyajıyla geleceğin insansız hava aracına dönüştü 


1.2 milyar euro’ya geliştirilen Euro Hawk, Berlin-Tokyo arasını yakıt ikmalsiz gidip geliyor, TV, radyo, telefon ve SMS’leri tespit edebiliyor. 



Hava istihbaratı konusunda yetersiz kalan Alman Hava Kuvvetleri dünyanın en güçlü ve en gelişmiş casus uçağına sahip oluyor. ABD’nin 2001 yılında kullanmaya başladığı Global Hawk insansız hava aracını model alan Alman mühendisler, 10 yıl içinde süper bir casus uçak geliştirdi. Avrupa havacılık savunma şirketi EADS ve Cassidian tarafından 1.2 milyar euro harcanarak geliştirilen Euro Hawk, tam 15 ton ağırlığıyla dünyanın en ağır ve en fazla menzile sahip insansız hava aracı olacak. Diğer casus uçaklardan farklı olarak gövdesi fiber karbondan üretilen Euro Hawk, 20 bin metre irtifaya çıkabiliyor ve hiç yakıt ikmali yapmadan tam 25 bin kilometre yol kat edebiliyor. Havada aralıksız 30 saat kalabilen uçak büyük cüssesine rağmen yine de radara yakalanmıyor. Elde ettiği istihbaratı gerçek zamanlı olarak kumanda merkezine aktarabilen süper casus uçağın 2012 yılında Alman Hava Kuvvetleri bünyesinde hizmet vermeye başlayacağı belirtildi. 


Kopya ama teknolojisi Alman Alman Hava Kuvvetleri, ilk etapta 5 tane üretmeyi planladığı Euro Hawk uçaklarını Afganistan’da kullanmayı planlıyor. Uçağı kumanda edecek personelin ABD’de aldıkları eğitimi tamamladığı belirtildi. Son teknolojik yeniliklerle donatılan Euro Hawk sadece keşif amaçlı da kullanılmayacak. Ayrıca teknolojik dinleme özelliğine de sahip olan casus uçak, bulunduğu yerdeki TV ile radyo sinyallerini yakalayabilme, cep telefonlarını ve SMS’leri de izleme kapasitesine sahip. Casus uçak yoğun bulutlu havalarda ve kum fırtınalarında dahi elektronik sinyalleri yakalayabiliyor. Süper casus uçağa bu özelliklerinden dolayı “istihbaratın elektrik süpürgesi” deniyor. Federal Savunma Teknolojileri Dikertörü Rüdiger Knöpfel, “Hava istihbaratı konusunda sağırdık. Euro Hawk kilometre taşı oldu” dedi. Euro Hawk’ın kopya olmasına rağmen yerli teknolojiye sahip olduğuna dikkat çeken Knöpfel, “Sensörleri ve gözlem ekipmanları Alman teknolojisi kullanılarak yapıldı” dedi. 


İstihbaratın elektrik süpürgesi 


ÖZELLİKLERİ 


- Boy: 14.5 metre 


- Kanat uzunluğu: 40 metre 


- Ağırlık: 15 ton 


- Azami hız: 600 km 


- Azami menzil: 25 bin km 


- Azami irtifa: 20 bin metre 


- Geliştirme süresi: 10 yıl 


- Geliştirme maliyeti: 1.2 milyar euro




Kaynak: http://haber.gazetevatan.com/super-casus-ucak/405184/30/Dunya




Resimler: Siyasetimilliye


0 yorum:

Yorum Gönder

 

"Allahsız Oğlu Allahsız"

Firavunların Laneti ile Damgalandı: "Allahsız Oğlu Allahsız" - Açık İstihbarat

Sizi artık ne gücünüz, ne malınız mülkünüz, ne gizli hesaplardaki paranız, gizli ortaklıklarınız, sansürünüz, RTÜK'ünüz, her yıl yenisini yaptırmakla övündüğünüz hapishaneleriniz, eteğinizi öpen basınınız, biat etmiş yargıçlarınız, silah arkadaşları bin bir iftirayla tutuklanırken size topuk selamı veren generalleriniz;

Ne öfke ve kin kusan diliniz, korku filmine dönen çehreniz, yalakalarınız, dalkavuklarınız, jurnalcileriniz, gaz bombalarınız, özel yetkili mahkemeleriniz, 'akilleriniz'...

Allah'ı kandırmak, güya günahlarınızın kefaletini ödeyip sıyırmak amacıyla, halkın parasıyla inşa ettirmeye giriştiğiniz cami-mabed'leriniz..

Hiç birisi kurtaramayacak demektir...

Devamı...

Perdenin arkasında hava kötü

Sürece Diyarbakır'dan bakınca...


Örgütün gizli ajandasını anlamamız
için son iki gün içinde yerinde teyit ettiğim üç noktayı kayda geçeyim:

1- Örgüte katılım artıyor.Yeni yapıda rol almak için dağa çıkanlar artıyor. Burada örgütün şöyle bir taktiği var. Çekilme adı altında gidenlerin ciddi bir kısmı bu yeni katılımlar. Bir yandan da tecrübeliler içeride bekletiliyor. Hem bölgedeki koordinasyonu yapıyorlar hem de olası bir yol kazası sonrası çatışmaya hazır bekliyorlar. Plana göre ekime kadar tecrübeliler çıkmayacak. Sonra da kar kış bahanesiyle kalmaya çalışacaklar.

2- PKK ağır silahlarını ve bombaları belli bölgelerde depoladı.
Etraflarını da bubi tuzakları ve mayınlarla çevirdi. Dolayısıyla ihtiyaç halinde lojistik sorunu yaşamayacak. Asker bir şekilde buralara girmek isterse de ağır zayiat verecek.

3- Örgüt bu süreci legalleşme dönemi olarak gördüğü için önceki gün yeni bir kampanyanın startını verdi. Bundan sonra herkes evine ve işyerine Öcalan posterleri asacak.

4- Örgüt uyuşturucu ekimine hız vermiş. Diyarbakır kırsalı esrar tarlalarıyla dolu. Diyarbakır neredeyse suç ihraç ediyor. 'Nasıl olsa çözüm sürecindeyiz operasyon olmaz' diye köylüleri de baskı altına almışlar.

Başka örnekler de vermek mümkün. Yani örgüt bir yandan çözüm/barış diyor ama öbür taraftan başka bir ajandanın yol haritasını uyguluyor.