24 Eylül 2011 Cumartesi

Kapitalist kriz nedir?

Anti-kapitalist makale ve kitapları ile ses getiren İspanyol felsefeci ve yazar Santiago Alba Rico'nun "Kapitalist Kriz"lere dair yazdığı, kısa ama çarpıcı gerçekleri dile getiren bir makalesi, dünyamızda kim bilir kaçıncı kez yaşanan ekonomik krizleri, sanki hayatın doğal rutininden kaynaklanıyormuşçasına ve adeta "doğal bir afet" imişçesine bizlere sunmaya kalkışarak, kapitalizmin gerçek yüzünü insanlardan saklamaya çalışanların bu gayretlerini mükemmel bir şekilde boşa çıkarıyor. 


Bütün bir insanlığı bir avuç elitin kölesi haline getirmek hedefinde olan kapitalizm, kaçınılmaz krizlerinin çözümü için kendi koyduğu kurallar dışında başka bir çözüm yolu yokmuş gibi davranmaya devam ediyor. Oysa, insanlık artık (liberal) "demokrasi" adı altında "kutsanan" bu soygun düzeninin gerçek demokrasi ile bir ilgisinin olmadığının farkına daha çok varıyor ve "emperyalist soygun"a karşı çıkmanın "demokrasiye karşı çıkmak" demek olmadığını daha iyi anlıyor ve anlatıyor. 


Bundan sonrasında söz, Santiago Alba Rico'da...




Kapitalist kriz nedir? 


Öncelikle kapitalist krizin ne olmadığına bakalım. 


1- Dünyada 950 milyon aç varsa, bu bir kapitalist kriz değildir. 


 2- Dünyada 4 milyar 750 milyon yoksul varsa, bu bir kapitalist kriz değildir. 


3- Dünyada 1 milyar işsiz varsa, bu bir kapitalist kriz değildir. 


4- Aktif dünya nüfusunun yüzde 50’sinden daha fazlası eksik istihdam ediliyor veya güvencesiz çalışıyorsa, bu bir kapitalist kriz değildir. 


5- Dünya nüfusunun yüzde 45’i içme suyuna doğrudan erişemiyorsa, bu bir kapitalist kriz değildir. 


6- 3 milyar kişi asgari sağlık hizmetlerinden yoksunsa, bu bir kapitalist kriz değildir. 


7- 113 milyon çocuk eğitimden yoksunsa, bu bir kapitalist kriz değildir. 


8- 12 milyon çocuk tedavi edilebilir hastalıklardan ölüyorsa, bu bir kapitalist kriz değildir. 


9- Her yıl dünya çapında 13 milyon insan çevresel bozulma ve iklim değişikliği nedeniyle ölüyorsa, bu bir kapitalist kriz değildir. 


10- Dörtte biri memelilerden oluşan dünyada 16 bin 306 tür yok olma tehdidi altındaysa, bu bir kapitalist kriz değildir. Bütün bunlar kriz öncesiydi. Öyleyse kapitalist kriz nedir? Ve kapitalist kriz ne zaman başlar?


950 milyon kişi açlıktan öldüğünde, 4,7 milyar kişi yoksulluğunu sürdürdüğünde, gezegenin yüzde 80’ni güvencesizliğe ya da işsizliğe mahkûm edildiğinde, dünya nüfusunun yüzde 45’i susuz kaldığında ve yüzde 50’si sağlık hizmetlerinden mahrum olduğunda, kutuplar eridiğinde, çocuklara yardım reddedildiğinde, ağaçlar ve ayılar öldürüldüğünde, artık 1000 çok uluslu şirket ve 2,5 milyon milyoner için yeterince kar yok ise... Artık kapitalist krizden söz edebiliriz. 


[Kaosenlareddeki İspanyolcasından Atiye Parılyıldız tarafından çevrilmiştir]


Kaynak: ASEKAM


http://www.asekam.org/makale/8909/kapitalist_kriz_nedir

0 yorum:

Yorum Gönder

 

"Allahsız Oğlu Allahsız"

Firavunların Laneti ile Damgalandı: "Allahsız Oğlu Allahsız" - Açık İstihbarat

Sizi artık ne gücünüz, ne malınız mülkünüz, ne gizli hesaplardaki paranız, gizli ortaklıklarınız, sansürünüz, RTÜK'ünüz, her yıl yenisini yaptırmakla övündüğünüz hapishaneleriniz, eteğinizi öpen basınınız, biat etmiş yargıçlarınız, silah arkadaşları bin bir iftirayla tutuklanırken size topuk selamı veren generalleriniz;

Ne öfke ve kin kusan diliniz, korku filmine dönen çehreniz, yalakalarınız, dalkavuklarınız, jurnalcileriniz, gaz bombalarınız, özel yetkili mahkemeleriniz, 'akilleriniz'...

Allah'ı kandırmak, güya günahlarınızın kefaletini ödeyip sıyırmak amacıyla, halkın parasıyla inşa ettirmeye giriştiğiniz cami-mabed'leriniz..

Hiç birisi kurtaramayacak demektir...

Devamı...

Perdenin arkasında hava kötü

Sürece Diyarbakır'dan bakınca...


Örgütün gizli ajandasını anlamamız
için son iki gün içinde yerinde teyit ettiğim üç noktayı kayda geçeyim:

1- Örgüte katılım artıyor.Yeni yapıda rol almak için dağa çıkanlar artıyor. Burada örgütün şöyle bir taktiği var. Çekilme adı altında gidenlerin ciddi bir kısmı bu yeni katılımlar. Bir yandan da tecrübeliler içeride bekletiliyor. Hem bölgedeki koordinasyonu yapıyorlar hem de olası bir yol kazası sonrası çatışmaya hazır bekliyorlar. Plana göre ekime kadar tecrübeliler çıkmayacak. Sonra da kar kış bahanesiyle kalmaya çalışacaklar.

2- PKK ağır silahlarını ve bombaları belli bölgelerde depoladı.
Etraflarını da bubi tuzakları ve mayınlarla çevirdi. Dolayısıyla ihtiyaç halinde lojistik sorunu yaşamayacak. Asker bir şekilde buralara girmek isterse de ağır zayiat verecek.

3- Örgüt bu süreci legalleşme dönemi olarak gördüğü için önceki gün yeni bir kampanyanın startını verdi. Bundan sonra herkes evine ve işyerine Öcalan posterleri asacak.

4- Örgüt uyuşturucu ekimine hız vermiş. Diyarbakır kırsalı esrar tarlalarıyla dolu. Diyarbakır neredeyse suç ihraç ediyor. 'Nasıl olsa çözüm sürecindeyiz operasyon olmaz' diye köylüleri de baskı altına almışlar.

Başka örnekler de vermek mümkün. Yani örgüt bir yandan çözüm/barış diyor ama öbür taraftan başka bir ajandanın yol haritasını uyguluyor.